Плотни (Кујнски, Островски, Канцелариски, Ѕидни облоги)

  Дали работните плочи се отпорни на гребење?

  Сите работни плочи (плотни) во нашиот асортиман, без разлика на производителот, се обложени со ХПЛ фолија. ХПЛ значи високо испресуван ламинат или материјал изработен од хартиени листови кои се импрегнирани со синтетски смоли, соединети под висок притисок и високи температури.

  Тие ги исполнуваат барањата за хигиена, отпорност на оган , отпорност на влага и голем број на механички квалитети како тврдост и отпорност на абење, удари и гребење, што ги прави да бидат долготрајни, лесно одржливи и отпорни на надворешни влијанија.

  Сепак, покрај ова Хпл-от не треба да се сфати како неуништлив материјал. Секогаш ќе постои нешто што ќе претставува исклучок на правилото. Затоа и производителите на работни плочи советуваат да не се користи остар предмет (како нож) или врел (како подножјето на тенџере извадено од шпорет), дирекно врз површината на плотната. За да не дојде до несакано оштетување потребно е да со постави специјална подлога и врз неа да се работи. Така ќе ја заштитите Вашата кујна и ќе го зголемите нејзиниот век.

  Дали вршите услуга бушење на плотните за мијалници и електрични уреди?

  Веќе долго време во нашиот инвентар на машини е вклучена и ЦНЦ машина преку која извршуваме голем број на услуги како, кружно сечење, профилирање, бушење на шарки, и да, правиме отвори за мијалници или разни други електрични уреди.

  Која е разликата помеѓу плотните со влаго-отпорно и стандардно јадро?

  Разликата помеѓу влаго отпорните и стандардните плотни е во нивното јадро. Јадрото на стандардните плотни е спој на лепила и дрвни честички обликувани со употреба на притисок, оплеменети со ХПЛ фолија. Додека јадрото на влаго отпорните плотни оди чекор понапред со вклучување на адитив што го штити од одреден степен на влажност.

  Често се случува оваа позитивна особина да биде помешана со водо отпорност. Што во овој случај тоа би било непријатно искуство за корисникот.

  Да не заборавиме, површината на ХПЛ фолијата целосно е водо отпорна и не пропушта водата да навлезе во јадрото. Опасноста постои доколку водата дојде кај споевите (како на искантираните страни, или отворот на мијалникот). Доколку веднаш не се интервенира и не се избрише водата од тие места може да дојде до набабрување на јадрото.

  Нашиот обемен асортиман на плотни вклучува плотни со стандардно јадро но и такви со влаго отпорно. При избор на плотна за Вашата кујна може да дојдете во искушение да се откажете од шарата на плотната само затоа што била изработена со стандардно јадро. Не го правете ова! Затоа што една промена со себе повлекува втора, па трета и крајниот резултат секогаш ќе биде спротивен од првичната замисла. Доколку сте цврсто убедени дека Вашата кујна треба да содржи влаго отпорна плотна без разлика дали шарата се вклопува во дизајнот или не, слободно вградете таква. Но, доколку ја одбравте Вашата совршена шара и се фатите себе си дека го менувате мислењето, застанете за миг и сетете се, дека дури и стандардната плотна со правилно користење и одржување може да трае со години.